Följebåtskeppare

Följebåtsskeppare i HSS

06-10-01 19:58

Säkerhets tänket i HSS måste alltid ligga på högsta nivå. Detta är en svår uppgift speciellt när vi håller på med en sådan dynamisk verksamhet som segling.

Kunskap är den enda försäkringen vi har mot olyckor och det är därför viktigt att våra medlemmar blir utbildade. För att upprätthålla säkerheten på kårens jolleseglingar sker
övervakningen med hjälp av följebåten som är utrustad för detta ändamål.
För att farliga situationer skall undvikas och redan inträffade situationer skall redas upp på bästa sätt måste skepparen på denna båt besitta stor kunskap men också ha
hundratals timmar av praktisk erfarenhet bakom sig.
En stor missuppfattning som finns är: -Jag kan köra motorbåt alltså kan jag köraföljebåt?. Det är busenkelt att köra en motorbåt rakt fram på djuptvatten till badviken eller sommarstugan när solen lyser. Men att ha koll på 10 optimistjollar och samtidigt hämta upp panikslagna barn ur vattnet ställer helt andra krav på kunskap och erfarenhet. I detta material kommer kan man läsa sig till de kunskaper som fodras för att bli en bra följebåtsskeppare i HSS.

Båtens användande

06-10-01 20:15

Kårens följebåt får endast användas i kårverksamhet.

Med kårverksamhet menas att minst fyra medlemmar har en aktivitet tillsammans. En medlem i HSS är en person som är registrerad i medlemsregistret. För att båten skall få framföras måste minst en person uppfyllt kraven för följebåtskeppare i HSS. Båtens främsta syfte är att agera som följebåt var på andra utnyttjanden så som vattenskidåkning och transporter bör minimeras. Båten lånas inte ut till annan verksamhet om inte Kårstyrelsen beslutar att båten lånas ut med följebåtskeppare som hela tiden kör och ansvarar för båten. En följebåtskeppare skall vara över 18år samt inneha förarbevis och uppvisat ett ansvarsfullt beteende. Övningskörning får ske från 15års ålder under en följebåtskeppares överinsyn.

Motorn Båtens hjärta

06-10-01 20:30

En segelbåt har två kraftkällor medans motorbåten bara har en, det är därför extra viktigt att den alltid fungerar.

Kårens följebåt har som sitt främsta syfte att övervaka
och ta upp personer ur vattnet. Motor måste vara pålitlig och jämt fungera i alla situationer. För att få en väl fungerande motor måste de personer som använder motorn ha kunskap om underhåll och handhavande. I detta avsnitt kommer vi gå igenom motorns konstruktion och hur man använder den. Vidare kommer vi att titta på reglaget och elsystemet.

Fyrtakts och tvåtaktsprincipen
Motorerna kan arbeta enligt två olika principer. Idag är fyrtaktsmotorn den klart mest utbredda och finns i alla person- och lastbilar. Fyrtaktsmotorns fördelar är lägre
bränsleförbrukning, renare avgaser och en jämnare gång. Tvåtaktsprincipen utnyttjas oftast i små bensinmotorer i motorcyklar, gräsklippare mm. Fördelen med tvåtaktsmotorn är att de blir förhållandevis enkla och billiga att tillverka samtatt de får en låg vikt jämfört med den effekt de utvecklar.Kårens följebåt har en motor som jobbar efter fyrtaktsprincipen, detta gör att motorn får en bra bensinförbrukning och är miljövänligare än tvåtaktarna.
Viktigt att komma ihåg är att en tvåtaktare smörjer cylinderväggarna med hjälp av oljan som finns i bensinen. Därför har alltid tvåtaktare olja i bensinen. Nya
tvåtaktare har inte mer än 1% tvåtakts olja i bensinen. Alla kårens segelbåtsmotorer är tvåtaktare och skall ha tvåtaktsolja i bensinen.Fyrtaktaren smörjs med hjälp av en oljepump. Oljepumpen pumpar ut oljan till viktiga
delar som måste smörjas i motorn. Det är därför viktigt att kontrollera oljenivån i motorn. Om det inte finns tillräckligt med olja i motorn så kommer den haverera.

Riggen, växelhuset och propellern

06-10-01 22:20

Motorns undre del kallas riggen här finns kraftöverföringen till växelhuset. Växelhuset är motorns växellåda, det finns två växlar: framåt, bakåt och neutral. Varje växling med motorn är ett litet slitage. Till skillnad från bilar så har båtmotorer ingen koppling. Detta medför att man alltid växlar utan att trycka ner kopplingen. Väldigt viktigt att tänka på är att motorn skall ligga på tomgångsvarv varje
gång en växling sker. Om växlingar görs på höga varv slits motorn kraftigt och det finns en överhängande risk för att växelhuset tar skada.

Powertrim
Detta är en elhydralisk cylinder som klarar av att hissa upp motorn under gång. Man använder denna funktion för att justera hur båten ligger i vattnet vid planing.

Kylvattenintag
Här sugs vatten in till impellern som pumpar vattnet till motorn för att kyla. Vattenintaget skall aldrig vara över vattenytan när motorn går. Har man otur kan en plastpåse täcka intaget vilket leder till att motorn bli överhettad.

Växelhuset
I växelhuset finns tre kugghjul som gör att propellern kan rotera framåt eller bakåt.
Växling måste alltid ske på tomgång. Hela växelhuset är fyllt med olja.

Skeddan
Skeddan fungerar som roder och skydd för propellern om motorn skulle köra på något framifrån. Det är därför alltid bättre att köra framåt på grunt vatten istället för att
backa.

Propellern
Driver båten framåt. Vid en skada på propellern blir det obalans och växelhuset kan ta skada. Det är viktigt att propellerna är välbalanserad. På denna moderna propellertyp
finns en skydds funktion: Om en tamp, gren, plastpåse eller sjögräs lindar sig runt propellern så att den ej kan rotera finns den ett gumminav som kommer att slira, dvs axeln från växelhuset kommer att rotera för att undvika skador. Det är vanligt att motorn varvar upp trögt och att båten inte går framåt. Om detta inträffar måste man hissa upp motorn och kontrollera propellern. Äldre konstruktioner har en brytpinne som går sönder. För att kunna fortsätta färden efter en sådan skada måste man fysiskt byta brytpinnen. Problemet var bara att ingen hade en reserv pinne med sig. Den nya konstruktionen gör att man inte behöver detta när tampen är borta så går det att köra igen.

Trimfena
När båten ligger i plan skall man kunna släppa ratten utan att båten svänger åt något håll. Detta är en säkerhetsdetalj, om styrvajern går av ska båten inte gira kraftigt åt något håll. Detta justeras med hjälp av denna trimfena. Man kan säga att den fungerar som ett litet roder.

Anti-kavitationsplatta
Gör så att det inte kommer ner luft till propellern när båten ligger i plan.

Kylvattensutblås / Skvaller stråle
Det varma kylvattnet kommer ut här. På vissa motorer kommer en konstant stråle men det kan också komma stötvis. Det är dock viktigt och kontrollera att det kommer vatten ur hålet när motorn har startat.

Instrumentering

06-10-01 22:24

Det finns två instrument som visar viktig information: Instrumentet längst upp kallas för varvräknaren och visar motornsvarvtal den har också tre varningslampor.

Temp
motorn över 3000 rpm så kommer motorn att automatiskt gå ner på 3000 rpm och tänder då REV LIMIT.

Kontrollera att vatten kommer ur bakpå motorn under stora motorkåpan. Om det inte kommer något vatten kan detta bero på att kylvattenintaget har satts igen av sjögräs eller liknande. För att åtgärda: Stoppa motorn och tilta upp den. Kontrollera intaget som sitter mellan anti-kavitationsplattan och växelhuset, låt motorn svalna (att ta av kåpan kan påskynda), starta på nytt. Blir den varm igen dra av, svalna och låt den gå på låga varv in i hamn om det inte är för långt, tillkalla annars bogsering

Oil
Om oljetrycket förloras eller går under önskat så kommer lampan OIL tändas och summern kommer ge ifrån sig en serie av signaler. Varvar motorn över 3000 rpm så kommer motorn att automatiskt gå ner på 3000 rpm och tänder då REV LIMIT.

Åtgärd, stäng genast av motorn om framfartsförhållanden tillåter. Kontrollera oljenivån, om den är låg så fyll på med oljedunken i båten. Skulle oljenivån vara god, testa att starta motorn igen. Skulle motorn fortfarande varna för oljetrycket, ta er iland med hjälp av bogsering, använd inte motorn då den förstörs.

Rev
Om motorn övervarvas i mer än 10 sekunder så går skyddet in, då ljuder summern samt lampan REV LIMIT tänds.
Motorns varvtal går automatiskt ner till 3000 rpm.

För att återställa larmet samt koppla ur skyddet så skall gasföraren dras ner till tomgång i en sekund.

CHECK ENGIN
Skulle något med laddning eller batterispänningen påverka motorns prestanda så aktiveras larmet och lampan CHECK ENGINE samtidigt som summern ger ifrån sig en serie av signaler.

Larmet kopplar ur sig själv när laddningen är normal igen, men undvik att använda powertilten och övriga elektriska saker ombord, då motorn endast har elstart.

Påminnelse av oljebyte samt service
Motorn har ett inbyggt system som påminner när man skall bya olja. Den påminnner om att byta olja genom att OIL lampan blinkar, när motorn är avstängd så avger den också en serie av dubbla ljudsignaler. Den kommer fortsätta med detta till oljan är bytt och motorn varit på service.

Det nedre instrumentet visar motorns trimvinkel. Motorns powertrim kan under färd vinkla motorn så att båten går bra i vattnet. Instrumentet visar hur mycket motorn är vinklad.

Det finns ytterligare ett instrument (ej på bild) timmätaren. Timmätaren visar hur länge motorn gått.

Reglaget

06-10-01 22:28

Reglaget är en viktig del på motorbåtar. För att kunna hantera båten måste man veta hur reglaget fungerar och beter sig. Nedan beskrivs reglagets funktion och delar.

Växelspak/Växelspärr
Växelspaken har tre olika lägen: back, neutral och framåt. Det finns en spärr som låser spaken i neutralt läge. När en växlingsmanöver skall ske måste växelspärren tryckas in samtidigt som man för spaken framåt. Det första som händer är att växeln går i och propeller börjar rotera. Ju mer man trycker spaken framåt ju mer gas får motorn.
Samma sak gäller för backen.

Handgas
När motorn kallstartas kan det behövas extra gas. Växelspaken måste stå i neutral för att handgasen skall kunna användas. När handgasen dras upp ökar motorns varvtal.

Tröghets skruv
Skruven sitter på framsidan av reglaget och reglerar trögheten på växelspaken.

Powertrim
Powertrim är till för att vinkla upp och vinkla ner motorn under färd. Detta gör man för att båten skall ligga bra i vattnet och för att båten skall ta sjö på bästa sätt.
Tilt är en funktion för att hissa upp motorn över vatten ytan och kan bara användas vid mycket låga farter. Denna funktion regleras ifrån reglaget, där det finns en knapp för
upp och ner hissning. Om man trycker på upp knappen kommer motorn till en början att mycket långsamt resa sig, detta är powertrimmet som jobbar. När motorn kommit upp en bit hissas motorn snabbare det är tilten som jobbar. Viktigt att tänka på är att under färd med båten får man inte tilta upp motorn så högt att tilten går in. När powertrimmet används hörs ett surrande ljud, det kommer ifrån powertrimmets elmotor. För att inte dra ut batteriet bör motorn vara igång när man använder powertrim.

Tändningslås
Tändningslåset har tre lägen 0,tändning och start. Låset regleras med den tillhörande nyckeln. Vid läge 0 kan nycken föras in i låset. Vid tändningsläget aktiveras motorns
elektronik och instrument. Startläget är återfjädrande och aktiverar startmotorn. När motorn startat skall man genast släppa nyckeln så att den kan fjädra tillbaka och startmotorn kan återgå till sitt viloläge. Startmotorn är inte byggd för att köras längre stunder. Man brukar säga att en startmotorn inte skall gå mer än 5 sekunder åt gången.
Startmotorn drar otroligt mycket ström och drar snabbs ut batteriet om man använder den mycket.

Stöldspärren
4taktare är mycket stöldbegärliga därför har vi utrustad motorn med en elektronisk stöldspärr. Fram på motorn kan man se en grå, oval, plast detalj med en lysdiod i mitten. När stöldsystemet är aktiverat blinkar denna diod med en röd färg. För att kunna starta motorn måste stöldlarmet avaktiveras. Detta görs med den fjärrkontroll som finns på nyckelknippan. Innan start av motorn trycker man på fjärrkontrollens blåa knapp som då avaktiverar stöldskyddet. Du har då ca 20 sekunder på dig att starta motorn innan stöldskyddet aktiveras igen.

Dödmansgrepp

06-10-01 22:30

Dödmansgrepp är en mycket viktig säkerhetsdetalj som alltid skall användas av föraren. Dödmansgrepp fästes i reglaget och i förarens kläder. Om föraren trillar överbord slits greppet bort ifrån reglaget och motorn stannar. Risken är annars att båten kör över sin förare när denne ligger i vattnet. När man kör följebåt kan man inte alltid använda greppet då man som förare måste gå runt i båten. Ha alltid för vana att använda greppet i höga hastigheter och när du är ensam i båten. Det är den enda försäkringen du har om du är ensam ute och trillar i vattnet.

Bränslesystemet

06-10-01 22:33

Tanken rymmer 25 liter och ligger under förarplatsen. I locket på tanken sitter bränslemätaren som visar bränslenivån. Tanken är utformad så att det finns en enklare reservtank. Genom att vicka tanken fylls bränsle på i ett fack där motorn kan suga upp bensin. Tanken är kopplad till ett bränslefilter vars uppgift är att ta bort skräp och vatten som kommit in i tanken. På slangen till filtret sitter handpumpen som används till att pumpa upp bränsle till motorn. Tanken går att lyfta bort genom att lossa på slangen med hjälp av slangkopplingen.

På tanklocket finns en liten nippel som kallas för "luftskruv". När bränsle sugs ut ur tanken bildas ett undertryck luftskruven släpper in luft så att trycket utjämnas. Om motorn plötsligt lägger av är det antagligen luftskruven man glömt att öppna. Den skall alltid vara öppen vid färd. Det räcker med tre varv.

Tankning
Vid tankning uppstår bensinångor som är ytterst brandfarliga. Det är därför viktigt att ta upp tanken på bryggan när man tankar. Genom att göra detta undviker man farliga bensinångor i båten.

Bustern skall endast tankas med ren 95 oktanig bensin. Absolut ingen oljeinblandning. Se till att det inte kommer ner smuts eller vatten i tanken. Smutts är en vanlig felkälla till motorproblem.

Elsystemet ombord

06-10-02 00:05

Under styrpulpeten sitter elcentralen. Med hjälp av elcentralen styrs lanternor, lampor och länspump. Elcentralen är utrustad med 2st 12volts uttag. Till höger sitter automatsäkringar som löser ut om belastningen blir för hög eller om en ledning skavts av. Genom att trycka på säkringen har man återställt den. På så vis behöver man aldrig ha reservsäkringar med sig. När länspumpen är påslagen låter en summer som påminner om att pumpen är aktiverad. Länspumpen får inte gå torr och skall stängas av när vattnet är slut. All el bryts vid huvudströmbrytare som sitter vi batteriet.

© Hässelby Strands Sjöscoutkår   info@hss-scout.org
Följebåtskeppare
SSF Skicka ett mail till oss Startsidan